22 May

Julkaisemme dokumentteja Stasille aineistoa luovuttaneesta suomalaispoliitikosta

Lustraatio.fi haluaa nostaa keskusteluun itätiedustelun verkostojen merkityksen julkaisemalla dokumentteja Stasin edustajalle aineistoa luovuttaneen sosialidemokraattipoliitikon toiminnasta.

Allaolevassa kuvassa on “Fortunan” F-22 operaatiokortti rekisterissä XV/175/68 – aloitettu helmikuussa 1968 ja arkistoitu lokakuussa 1977. On todennäköistä, että henkilölle on avattu tämän jälkeen uusi, sillä asiaa hoitaneen majuri Peter Kellerin vaihdettua tehtäviä hän jätti kaikki operaationsa seuraajalleen.

“Fortunan” operaatiossa oli 4 työkansiota, mikä tarkoittaa noin 1 200 sivua. Vielä vuoden 1986 marraskuussa aineisto siirrettiin elektroniseen tietokantaan.

LIITE1_21.5.2016

Fortuna on SDP:n poliitikko, jonka henkilöllisyys on varmistunut. Hän luovutti Stasille muun muassa 16-sivuisen Tanskan sosialidemokraattisen puolueen luonnoksen maan uudeksi puolustussuunnitelmaksi. Itätiedustelu pääsi näin ollen suomalaisen sosialidemokraatin avustuksella käsiksi Nato-maan puolustuksen valmistelutyöhön.

Kaiken kaikkiaan SDP:n kansainvälisten asioiden parissa tai niiden liepeillä toimineilla poliitikoilla ja puoluevirkailijoilla on ollut mittava kosketuspinta itätiedustelun kanssa. Etenkin SDP:n nuori polvi oli myös KGB:n salamurhaosaston johtajana tunnetun lähetystöneuvos Viktor Vladimirovin suosiossa. Hän kirjoittaa muistelmissaan:

“Heidän seurassaan me, Neuvostoliiton edustajat, tunsimme olevamme omaa väkeä ja keskustelimme yhtä vapautuneesti ja avomielisesti kuin läheisimpien neuvostoliittolaisten ystäviemme ja hengenheimolaistemme piirissä. En erehtyne kun sanon, että 1980-luvun taitteessa olimme läheisimmissä suhteissa sosiaalidemokraatteihin kuin sisäisten ristiriitojen repimän ”veljellisen” SKP:n kanssa.”

Koska tällaisten tietolähteiden tai vaikuttaja-agenttien toimintaa ei ole merkittävässä määrin tutkittu, saattaa asialla olla vaikutusta jopa Suomen Nato-yhteistyöhön vuonna 2016.

Tarkemmat kuvat ja enemmän aineistoa tästä linkistä

Teksti: työryhmä

Artikkelikuvan oikeudet:

By Cako, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1421459

By jgaray, based on Nickel Chromo’s raster design (see Source and Other versions sections) from the original .jpg by en:User:Wiggy! 3 December 2005 – Emblem of the Stasi (raster version) by Nickel Chromo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3031523

By jgaray – Oma teos, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3016792

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *